5e-DIMENSIE
KOSMOSOFIE


TIPS VOOR HSP

"En degenen die werden gezien dansen waren krankzinnig door degenen die de muziek niet konden horen." - Nietzsche

Zeer gevoelige mensen worden te vaak gezien als zwak of gebroken. Maar intens voelen is geen symptoom van zwakte, het is het kenmerk van een echt levende en medelevende mens. Het is niet de gevoelige persoon die gebroken is, het begrip van de maatschappij is disfunctioneel geworden en emotioneel onbekwaam. Er is geen schande in het uiten van je authentieke gevoelens. Degenen die soms worden beschreven als 'te emotioneel' of 'gecompliceerd', zijn precies de stof van wat de droom levend houdt voor een meer doordachte, zorgzame, humane wereld. Schaam je er nooit voor dat je gevoelens, glimlach en tranen een licht werpen in deze wereld.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want het kan zo verwarrend zijn, toch? Waarom je overweldigd raakt door alledaagse taken die anderen op het goede spoor zetten. Waarom je over kleine dingen nadenkt die vergeten zouden moeten worden. Waarom subtiliteiten voor je worden uitvergroot en toch verloren gaan voor anderen.

Het is alsof je bent geboren en een beschermende laag huid mist die anderen lijken te hebben.

Je probeert het te verbergen. Goed. Maar de commentaren doorboren nog steeds je wapenrusting: "Je overdrijft dingen. Je bent te gevoelig. Harder worden! "

Je vraagt ​​je af wat er in hemelsnaam met je aan de hand is.

Ik weet het, omdat ik midden 40 was toen ik de term 'hoog gevoelige personen' tegenkwam. Dit leidde ertoe dat ik ontdekte hoe heerlijk het voelt om een ​​van de velen te zijn die zegt: "Doe jij dat? Heb jij dat? Ik ook!"

Sindsdien heb ik geleerd dat veel gevoelige mensen zich geïsoleerd voelen van anderen. Ze voelen zich verkeerd begrepen en anders en weten meestal niet waarom. Ze realiseren zich gewoon niet dat ze een eenvoudige eigenschap hebben die hun verwarrende reeks symptomen en eigenaardigheden verklaart.

Er is zelfs een wetenschappelijke term voor: Sensory Processing Sensitivity. Dr. Elaine Aron, een psychotherapeut en onderzoeker, schat dat 15-20% van de mensen zenuwstelsels heeft die stimuli intensief verwerken. Ze denken diep na. Ze voelen diep (fysiek en emotioneel). Ze worden gemakkelijk overprikkeld.

Volgens mijn onderzoek waren verschillende succesvolle historische figuren zeer gevoelig, zoals Albert Einstein, Martin Luther King, John F. Kennedy, Prinses Diana en vele anderen. Ik zie dit als geweldig nieuws, omdat het betekent dat gevoelige typen niet inherent worden benadeeld.

Maar als we ons niet realiseren hoe we met onze gevoeligheid moeten omgaan, duwen we te hard om iedereen bij te houden. We proberen te doen wat anderen gemakkelijk lijken te doen en proberen het beter te doen dan zij. En dit leidt tot problemen.

We doen een tijdje een uitstekende taak om onze natuurlijke gaven te gebruiken: we zijn creatieve studenten, gewetensvolle medewerkers en toegewijde gezinsleden. Maar wanneer we onze grenzen overschrijden, kan dit uiteindelijk zijn tol eisen. Het komt naar voren in zaken als niet-aflatende gezondheidsproblemen, spierspanning waar we niet vanaf kunnen komen en eindeloos vermoeid of op scherp staan ​​zonder goede reden.

Als je hiermee resoneert, zijn hier 10 acties die je kunt ondernemen om te stoppen met worstelen en te bloeien:

1. Stop met het zoeken naar iemand of iets om je te repareren.

Gevoeligheid is een karaktereigenschap, geen medische aandoening. Dus niets is inherent verkeerd met jou. Jammer genoeg begrijpen veel gecertificeerde zorgverleners dit niet omdat sensorische verwerkingsgevoeligheid een recent gebied van gezondheidsonderzoek is.

Natuurlijk hebben zeer gevoelige mensen een grotere kans op allergieën of overgevoeligheden voor voedsel, chemicaliën, medicijnen, enzovoort. En ze zijn meer vatbaar voor over stimulatie, waardoor ze sneller stress voelen - wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Maar gevoeligheid is op zichzelf niet iets dat moet worden hersteld.

Succesvolle gevoelige types realiseren zich dat ze niet "gebroken" zijn. Als je geest uitgeput is van het druk onderzoeken van nog een andere oplossing om je 'gebreken' weg te nemen, weet dan dat de antwoorden op het leven in harmonie met je gevoelige aard in je liggen.

2. Vertel jezelf, zo vaak als nodig, dat je een HSP bent.

Verweten worden dat het niet echt is wat je voelt is niet exclusief voor zeer gevoelige mensen. Veel gewetensvolle en goed presterende mensen worden het slachtoffer van deze zeurende angst. Maar het sudderende ongemak om als hoog gevoelig ontdekt te worden, is vaak constant voor een gevoelig persoon.

Waarom zou het niet waar zijn, gezien het feit dat je je een heel leven hebt doorgebracht met je anders voelen dan anderen en proberen in te passen? Misschien geef je aan dat je huilt omdat je iets in je oog hebt tijdens die goedkope tv-reclame  Maar zelfs als je opgegroeid bent in het tonen van je gevoeligheid met trots, is het onwaarschijnlijk dat je bent ontsnapt aan de culturele druk die je motiveerde om je ware zelf te vermommen om aan de normen te voldoen.

Succesvolle gevoelige types respecteren dat hun zenuwstelsel anders is dan 80-85% van de mensen. Als je constant denkt aan wie je wel zou moeten zijn, maar dat niet bent, en wat je zou moeten doen, maar niet kunt, begrijp dan dat het waarderen van je prestaties je de kans geeft om jezelf te tonen zoals je werkelijk bent, comfortabeler - zelfs wanneer jij bent de vreemde eend in de bijt.

3. Zoek verwante zielen op (en weet dat je NIET alleen bent).

Je voelt je waarschijnlijk anders en alleen. Maar de waarheid is, dat ben je niet. Velen hebben totale verwarring in eenzaamheid ervaren voordat ze ontdekten dat hordes mensen weten hoe het is om jou te zijn. Ze hebben de golf van kracht gevoeld die ontstaat doordat ze worden ondersteund door gelijkgestemde zielen. Zoek de gevoelige mensen die al bloeien, of op zijn minst hun kracht hebben ontdekt. Ze weten niet alleen hoe ze met die gevoeligheid om moeten gaan, maar ook hoe ze de superkrachten ervan kunnen hanteren. Succesvolle gevoelige mensen waarderen en genieten van de sterke punten van hoog gevoeligheid, zowel in zichzelf als in anderen. Zoek een begripvolle en ondersteunende coach, mentor of groep die je helpen kan. 

4. Zoek naar de verborgen positiviteit in elke situatie en geniet ervan.

Het brein is een krachtig filter dat ervaringen en percepties van de werkelijkheid vormt. Als je denkt dat de wereld een gevaarlijke plaats is, zijn je hersens klaar om te jagen op bewijs van gevaar. Als je gelooft dat het een liefhebbende plek is, zie je meer liefdevolle kansen. Waar je op focust, krijg je meer. Wanneer je een hoog gevoelig persoon bent en je bent in een negatieve omgeving dan lijd je meer. Maar het tegenovergestelde geldt ook: hoe positiever je omgeving hoe meer je in je kracht kunt staan. 

Gedachten zijn stimuli voor je zenuwstelsel. Een van de belangrijkste dingen die een gevoelig persoon kan doen, is het negatieve erkennen (niet negeren - omdat wat je weerhoudt, blijft bestaan), maar het dan laten gaan ... je onderdompelen in positieve gedachten en situaties waardoor je je goed voelt, of het geeft je tenminste een rustgevend gevoel van opluchting.

Succesvolle gevoelige types besluiten de wereld te zien vol mogelijkheden om zich dankbaar voor te voelen. Als je overgeleverd bent aan je emoties en omstandigheden, begrijp dan dat je gedachten (en de emotionele lading die ze veroorzaken) altijd jouw verantwoordelijkheid zijn .

5. Vorm oude overtuigingen om naar nieuwe

Je geschenk van hoog gevoeligheid omvat diepe reflectie en een instinct om alle oorzaken en gevolgen te zien. Maar door zo diep afgestemd te zijn op details raak je gemakkelijk overweldigd en uitgeput. En als je niet begrijpt waarom je je voelt en gedraagt ​​zoals je doet, is het gemakkelijk als een gebrek of fout te zien.

In werkelijkheid zijn deze 'zwakheden' gewoon je onvervulde behoeften en unieke geschenken. Door je verleden opnieuw te formuleren en je heden te koesteren, zet je jezelf in voor succes in je toekomst.

Succesvolle gevoelige typen heroverwegen oude overtuigingen in het licht van hun dieper begrip van gevoeligheid. Als je wordt belast door de overgevoelige en verwaarloosde (zelfs verachte) delen van jezelf, probeer dan de andere kant van de medaille te ontdekken ... waar je enkele van je grootste sterke punten zult vinden: intuïtie, visie, consciëntieus zijn.

6. Trakteer jezelf op mededogen.

Als een zeer gevoelig persoon ben je diep mededogend. Zozeer zelfs dat het comfort en de behoeften van anderen voor je eigen zijn een tweede natuur is. Bovendien ben je vaak je eigen grootste criticus. Je duwt jezelf hard, en dan sla je de plank mis. Je bekritiseert jezelf op manieren waarvan je nooit zou dromen anderen te beoordelen.

Het beheersen van je zeurende innerlijke criticus is essentieel voor zelfcompassie. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zou je dat niet moeten doen door het genadeloos te negeren. Diep nadenken is een van je gaven, dus waarom zou je die kracht niet omhelzen? Neem de touwtjes in handen door je gedachten te horen zonder te oordelen (misschien zijn er juweeltjes van wijsheid diep verborgen) en verander dan je gedachten naar vriendelijke en liefdevolle emoties in je teweegbrengen. Op die manier kun je met een beter gevoel handelen voor jezelf en anderen.

Succesvolle gevoelige types geven aan zichzelf hetzelfde liefdevolle mededogen dat ze van nature geven aan anderen. Het kan in het begin zelfzuchtig of ijdel aanvoelen, maar dat is het niet. Als je kritische innerlijke stem omlaag haalt wie je bent, antwoord dan met zelfvriendelijkheid ... dit is het tegengif.

7. Creëer gezonde grenzen, geen starre emotionele muren.

We leven in een cultuur die de woorden "neem een ​​pijnstiller en ga verder" veel meer  dan gevoeligheid waardeert. We groeien op met kreten als: "geen pijn, geen winst; Het overleven van de sterkste; het leven is niet eerlijk - wen er maar aan. " We bewonderen degenen die de kracht tonen om te zegevieren over hun verschrikkelijke plichten.

Als een zeer gevoelig persoon kan het een reflexreactie zijn om te bevriezen of om te worstelen om harder te worden. Je bouwt muren om jezelf te beschermen tegen pijn ... Emotionele muren, zoals het onderdrukken van gevoelens of het creëren van dramatische onrust om af te leiden van de echte oorzaken van pijn. Muren om je achter te verbergen.  

Of je laat al je grenzen tegelijk instorten, waardoor je onbewust de energie van anderen absorbeert en je gevoel bepaald wordt door onvoorspelbare gebeurtenissen en emoties. Je probeert te ontsnappen aan de gevoelens door je te laten meeslepen door alles te overdenken: eindeloos plannen en zoeken en analyseren, terwijl je het contact met je intuïtie volledig verliest. En daarbij verwarren we plichtsbesef met overwerk, empathie met over-identificatie, mededogen met over-tolerantie. Dus pieker je je suf hoe je je grenzen beter zou kunnen stellen. Het is een vicieuze cirkel.

Succesvolle gevoelige typen belichamen zachte maar toch vaste persoonlijke grenzen. Als je ermee worstelt om eerst je eigen behoeften te stellen (wat niet vanzelfsprekend is voor een zeer gevoelige persoon), maak dan een bewuste keuze om de vaardigheid te oefenen om "nee" te zeggen met liefde en gratie, of alleen tijd uit te trekken om op te laden ... en besluit daar een goed gevoel over te hebben.

8. Stem af op je lichaam

Veel hoog gevoelige personen leren de signalen van hun lichaam te negeren. Ze schakelen de signalering uit om overprikkeling te voorkomen of ze kijken naar de behoeften van anderen in plaats van die van henzelf om te voldoen aan wat van hen wordt verwacht. Klinkt dit bekend?

Als je dat doet, laat je je slingeren als een slinger. Te veel, te weinig. Te snel, te langzaam. Te binnen, te buiten. Heen en weer slingeren tussen overdreven gestimuleerd en geestdodend verveeld, op dieet zijn en vervolgens eetbuien, of hard oefenen en dan enkele dagen nodig hebben om te herstellen. Enzovoort.

Succesvolle gevoelige types stemmen zich af op de lichamelijke gewaarwordingen in hun lichaam; ze accepteren dat het niet altijd comfortabel is, maar ze vertrouwen erop dat hun lichaam hen begeleidt. Als je de gewoonte hebt je voor gevoelens te verbergen of het punt van overprikkeling te overschrijden, leer dan de subtiele tekenen van overprikkeling van je lichaam te herkennen. Je zult minder tijd besteden aan uit balans raken en meer tijd rustig heen en weer zwaaien in de optimale cadans van je zenuwstelsel.

9. Ontwikkel gezonde gewoonten die passen bij je unieke behoeften.

Uiteindelijk haalt het allemaal je in. Teveel uren aan het werk, gevolgd door hard zweten in de sportschool en het bijhouden van de chaos rond thuis - allemaal gevoed door waardeloze diëten en minimale slaap of ontspanning. Het is een gemakkelijke valkuil, omdat je gewoon leeft zoals je ziet dat de meeste mensen leven.

Bovendien,  sommige schijnbaar gezonde gewoonten worden niet verdragen door een gevoelig zenuwstelsel - zoals zogenaamd "gezondheidsvoedsel" dat zwaar wordt verwerkt en opgepompt met suiker en kunstmatige toevoegingen, of intense oefening die niet in balans is met voldoende hersteltijd.

Als je te veel prikkeling en te slechte aanvulling toestaat, loop je het risico chronische ziekten te ontwikkelen (zoals veel gevoelige types op de harde manier hebben geleerd). Tegelijkertijd, als je jezelf te over beschermt, wordt je genialiteit niet onder woorden gebracht, en dat kan ook leiden tot stress en een slechte gezondheid.

Succesvolle gevoelige typen hebben gewoonten die hen echt voeden. Als je worstelt met energie of welzijnsproblemen, geef je prioriteit aan gewoonten die deze gebieden van je leven koesteren (zoals meer slaap en tijd alleen), en beperk je die gewoontes die je teveel stimuleren of afnemen (zoals te veel activiteiten met hoge druk - zelfs als ze zogenaamd gezond zijn).

10. Stop met het ontkennen van je gevoeligheid.

Na een leven lang gebombardeerd te zijn door prikkels, wordt het een tweede natuur om de gevoeligheid uit het bewuste bewustzijn te duwen. Afstemmen van niet-aflatende sensaties, bijvoorbeeld, zodat je kunt doen alsof je geen woord zegt. Het afzwakken van intense gevoelens (goed en slecht) zodat je niet op een achtbaan zit. Emoties onderdrukken om een ​​pauze te krijgen van helemaal niets voelen.

Dit zelf beschermende mechanisme kan je bewuste geest voor de gek houden, maar het houdt je gevoelige lichaam niet voor de gek. Dit beïnvloedt je gezondheid, je relaties, je carrière, elk aspect van je leven ... of het bouwt spanning op.

Succesvolle gevoelige typen laten de neiging naar controle los. Wanneer je de energie los laat om jezelf stevig vast te houden, bevrijd je de gaven van gevoeligheid die je bezit: empathie, creativiteit en verhoogde vreugde, om er maar een paar te noemen. En je staat je ware potentieel toe om te bloeien.

Terwijl je de bovenstaande tips doorwerkt, moet je er rekening mee houden dat de sleutel tot succes als een hoog gevoelig persoon, meer dan wat dan ook, is om te erkennen dat het perfect OK is om gevoelig te zijn - met zijn uitdagingen en sterke punten.

Gebruik je diep nadenkende geest om verborgen inzichten te herkennen en doelbewust opnieuw te focussen op positiviteit en mogelijkheden.

Gebruik je diep voelende lichaam om je emoties en sensaties af te stemmen en zo vaak mogelijk binnen je het gevaar van overprikkeling te blijven.

Gebruik je verhoogde bewustzijn om te dansen op elke beat die je goed verdraagt, ook al lijkt dat vreemd voor veel mensen.

Omdat ergens, anderen met je dansen.

BRON:   ANGEL CHERNOFF


Terug naar BEWUSTZIJN